Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen
Blog
Delen

5x wachtkamer speelgoed voor uw gezondheidszorginstelling

U herkent het vast wel, een wachtkamer vol patiënten die verdiept zijn in één van de vele tijdschriften die u aanbiedt op de leestafel. In de hoek van de wachtkamer staat wat speelgoed, waar een aantal kinderen zitten te spelen met bijvoorbeeld de lego tafel. Hiervan weet u nu al, dat er meer lego naast de tafel belandt dan dat erop blijft liggen. Daarnaast is het ook altijd een flinke klus om ervoor te zorgen dat de kinderhoek er weer netjes en schoon bij staat voor de volgende dag.

Misschien heeft u om deze redenen al vaak over uw kinderoplossing getwijfeld. Wellicht is de oplossing die u heeft niet sterk of interessant genoeg voor drukke kinderen die al wat nerveus zijn voor hun consult. Dit zijn punten waar bijna alle gezondheidszorginstellingen met een wachtkamer tegenaan lopen, van tandartsen tot ziekenhuizen. De grote vraag luidt dan ook:

Welk wachtkamer speelgoed past goed bij mijn gezondheidszorginstelling?

Het antwoord op deze vraag is voor iedere zorginstelling uniek en is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de hoeveelheid kinderen die doorgaans in uw wachtkamer aanwezig zijn. De speeloplossing kan onder andere worden afgestemd op de ruimte, hoeveelheid kinderen en gemiddelde leeftijd van de kinderen.

In dit artikel geven wij u vijf voorbeelden uit de praktijk van succesvolle speelgoed oplossingen voor wachtkamers.

wachtkamer_speelgoed-tandartsen_praktijk.jpg


Misschien vraagt u zich nu af,  wat wij verstaan onder “succesvolle oplossingen”. Daarom zullen we eerst kort samenvatten welke voordelen onze klanten geregeld aan ons terugkoppelen. 

Eén van de meest voorkomende voordelen is dat kinderen minder gespannen het consult ingaan. Hierdoor zullen hun afspraken gemakkelijker verlopen. Deze efficiëntere consulten zorgen, naast financiële voordelen, voor een hogere patiënttevredenheid door een positieve en gastvrije sfeer in uw ziekenhuis, praktijk of instelling.

Idi de Boer is Manager Zorg voor de spoedeisende hulp van het Martini ziekenhuis in Groningen en zij geeft aan:

<Speelgoed in de wachtkamer> draagt eraan bij dat het bezoek van onze jongste patiënten aan de Spoedeisende hulp, zo ontspannen mogelijk verloopt.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Laat u inspireren en informeren door de onderstaande voorbeelden en ontdek hoe u kinderen in uw wachtkamer kunt vermaken met de juiste speelconcepten.

Een praktische speelgoed oplossing in de wachtkamer van oogkliniek Drechtstede 

Oogkliniek Drechtstede heeft wat betreft hun wachtkamer speelgoed een praktische overweging gemaakt. Hygiëne en veiligheid waren hierbij de belangrijkste focus. In de wachtkamer staan twee speelconcepten waar meerdere kinderen gelijktijdig mee kunnen spelen, namelijk een kralentafel en een touchtable

Een belangrijk voordeel van een touchtable, is dat het touchscherm snel en simpel schoon te houden is, door deze geregeld met een schermdoekje af te nemen. Ook slingert er met deze oplossing geen los speelgoed door de wachtkamer. Dit is veilig, hygiënisch en gemakkelijk voor het personeel.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Herkenbare speelhoeken in de wachtkamers van Ziekenhuis Maasstad 

Ziekenhuis Maasstad in Rotterdam heeft het speelgoed voor de wachtkamers anders aangepakt. Zij hebben de nadruk gelegd op herkenbaarheid van de speelhoeken door het hele ziekenhuis heen. Veel van de afdelingen hebben inmiddels een kinderhoek met hetzelfde jungle thema, kindermeubels en wandspellen

Ook heeft Ziekenhuis Maasstad ervoor gekozen om de mascotte van de kinderafdeling in elke speelhoek terug te laten komen. Zo voelen kinderen zich in het hele ziekenhuis welkom en fijn. De facilitair manager van Maasstad bevestigt dat dit terug te zien is tijdens de afspraken:

Onze doctoren zien dagelijks dat kinderen relaxter zijn op het moment dat ze een spreekkamer binnenkomen, wat het maken van afspraken makkelijker maakt.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Een slimme plaatsing van de kinderhoek in de wachtkamer van Floriande

De hoeveelheid ruimte in de wachtkamer die het speelgoed in beslag mag nemen, is veelal afhankelijk van welk soort gezondheidszorginstelling. Een wachtkamer in een ziekenhuis heeft vaak meer ruimte beschikbaar, dan een lokale tandarts- of dokterspraktijk. 

Bij Gezondheidscentrum Floriande hebben ze daarom gekozen voor een slimme plaatsing van de kinderhoek in een verloren hoek onder de trap. Om de hoek extra leuk te maken, is van deze ruimte echt een kinderwachtkamer van gemaakt. De muur is bekleed met een vrolijk design en kinderen kunnen al spelend wachten aan hun eigen kindertafel met kinderstoelen.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Wachtkamer speelgoed met een Gezondheidszorg-thema bij het Erasmus ziekenhuis

Het Erasmus ziekenhuis blijft met hun wachtkamer speelgoed binnen het thema gezondheidszorg. Hier kunnen kinderen achter het stuur kruipen van een ambulance of aan één van de zijkanten spelen met spelmodules of het interactieve touchscherm.

Het Erasmus ziekenhuis creëert hiermee een fijne sfeer in de wachtkamer, waardoor de wachttijd gemakkelijk te overbruggen is. Ook het personeel ervaart de voordelen van een rustige wachtkamer, waar zij ook nog eens weinig tijd hoeven te besteden aan het opruimen van speelgoed.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Speelgoed voor kinderen van alle leeftijden in de wachtkamer van Huisartsenpraktijk Kemps

Huisartsenpraktijk Kemps heeft een lege wand in de wachtkamer gevuld met een combinatie van interactieve speelsystemen, een wandspel en zachte speelelementen waar kinderen op kunnen zitten of mee kunnen spelen.

Door de weloverwogen keuze in soorten speelgoed voor de wachtkamer, kunnen kinderen van alle leeftijden zich goed vermaken. Dit creëert rust in de wachtkamer en minder stress tijdens de doktersafspraak. De praktijkmanager van de Huisarts Kemps geeft aan:

De kinderhoek zorgt voor een rustige en fijne sfeer in de wachtkamer.

Wachtkamer speelgoed voor gezondheidszorginstellingen


Kort samengevat kunt u voor de perfecte kinderhoek voor uw wachtkamer, rekening houden met de volgende aspecten:

  • gemakkelijk schoon te maken
  • veiligheid
  • geen losse onderdelen
  • onderhoudsarm
  • strategische plaatsing
  • thema van de kinderhoek
  • speelplezier voor alle leeftijden
  • vermaak voor meerdere kinderen tegelijkertijd

Meer inspiratie over wachtkamer speelgoed kunt u opdoen in onze portfolio. Ook kunt u op onze site meer informatie vinden over de voordelen van een kinderhoek in uw wachtkamer.