kinderopvang themahoek met als thema camping
Blog
Delen
Samen spelen in de kinderhoeken op de buitenschoolse- of dagopvang

Extra beleving in de kinderopvang met een kinderhoek

Van samenspel en kringgesprekken tot simpelweg dingen uitproberen; de opvang kan talloze handvaten bieden, waarmee kinderen hun eigen kracht kunnen ontdekken en hun eigen zelfvertrouwen op kunnen bouwen.

In deze blog geven we een aantal tips waarmee de kinderopvang extra beleving kan toevoegen en een plek kan zijn waar de kinderen zich thuis voelen.
 

Kijk met de kinderen hoe planten en dieren steeds een beetje groeien

Een klassiek voorbeeld hiervan is de vissenkom met kikkerdril. Kinderen kunnen van dichtbij zien en leren hoe kikkerdril uitgroeit tot kikkervisjes en uiteindelijk tot kikkers. Deze kunnen ze samen weer uitzetten in de vijver. Deze activiteit zorgt voor plezier en een leerzaam proces waar kinderen vol nieuwsgierigheid naar uit zullen kijken!
Of plant met de kinderen een zaadje en volg samen hoe dit iedere keer verder groeit. Kinderen leren hierdoor ook dat planten water en zonlicht nodig hebben om te groeien.
 

Samen spelen in de kinderhoeken op de buitenschoolse- of dagopvang

Om gemakkelijk vriendjes te maken en de andere kinderen beter te leren kennen, zijn gezamenlijke activiteiten de beste manier om gezelschap te creëren. Kinderen kunnen in de kinderhoek samen spelen en tegelijk hun motoriek verbeteren met wandspeelborden, bouwstenen, of met een kralentafel.

Om een kringgesprek nog leuker en spannender te maken, plaats een fantasierijke vloersticker zoals bij kinderopvang ’t Parelbosch op de grond om zo een bijzondere plek te creëren om met z’n allen rond te zitten. Zoals bijvoorbeeld een heksenketel.

Om de beleving compleet te maken, kunnen er ook activiteiten in een bijbehorend thema worden georganiseerd. Speel in op feestdagen, of bedenk zelf speciale dagen met een thema – eventueel geïnspireerd door de kinderen zelf!
 
Kinderhoek met een thema voor de kinderopvang
 

Beleving en fantasierijke omgeving in een themahoek

Wandbekleding met fantasierijke prints. Waan je in de wereld van de jungle, aan het strand, of op een boerderij! De mogelijkheden zijn eindeloos. Kinderen hebben een levendige fantasie, deze kunnen zij stimuleren door in een themaspeelhoek te spelen, waarbij het thema volledig doorloopt in de ruimte.

Er kunnen activiteiten rondom het thema georganiseerd worden, zoals knutselwerkjes maken, of meer leren over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld over de boerderij, welke dieren zijn er te vinden, hoe zien ze eruit en wat voor geluid maken ze? Ga op onderzoek uit met een fantasiespel, zo leren kinderen nieuwe dingen en leren ze zich in te leven.
 
Een boerderij themahoek voor de kinderopvang
 

Sensorische spellen en voelelementen

De kinderopvang is niet alleen leuke en gezellige plek waar kinderen vriendjes kunnen maken en allerlei leuke activiteiten kunnen doen. De kinderopvang ondersteunt kinderen ook in hun ontwikkeling.

Sensorische elementen zijn erg belangrijk. Kinderen leren door te onderzoeken en de zintuigelijke ontwikkeling wordt hierdoor gestimuleerd. Kinderen, vooral baby’s, leren door al hun zintuigen te gebruiken. Daarom is het belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om hun omgeving te ontdekken en om hun motoriek en zintuigen verder te ontwikkelen. Structuren zoals zand, of grassprieten, vinden kinderen in het begin vaak gek aanvoelen. Toch worden kinderen vaak rustig, door te graven en te kneden in het zand. Voor veel kinderen is water ook bijzonder populair. Spetteren en kijken hoe het water overal doorheen loopt. Voeg zand en water samen en je hebt het altijd populaire modder! Een kind dat helemaal onder het zand en de modder zit, heeft hoogstwaarschijnlijk een geweldige dag gehad.

Laat kinderen kennismaken met verschillende soorten materialen en structuren. Denk hierbij aan een wandspel voelhuisje met verschillende structuren die kinderen kunnen ontdekken. Voel, ontdek en leer!
 
voelelementen in een wandspeelbord voor de kinderopvang